×
Foto Sarameni

O FOTOGRAFIJI

fotograf

O FOTOGRAFIJI

Fotografija (grč.) - stvaranje trajnih slika pomoću fotoaparata dejstvom svetlosti na ploče, filmove, hartije sa emulzijom osetljivom na svetlost. Fotografija (crtanje svetlošću - svetlopis) je postala vizuelno pamćenje materije. Nikakvo drugo sredstvo materijalne kulture ne može sa takvom sveobuhvatnošću da pruži mogućnost potomcima da posmatraju prošlost.

Treba znati gledati (slikarstvo), slušati (muzika) i odabirati (fotografija), da bi čovek mogao biti slikar, muzičar, fotograf - profesija ili pasija. Bitan je čovek - njegova snaga talenta, emocionalni život, iskustvo i savladani zanat. To ne znači da samo treba pobediti i savladati detalje svoga zanata, već i dalje razvijati svoje umetničke sklonosti i sposobnosti. Dakle, treba naučiti da se snima najobičnijom kamerom, i fotografija više nije tajna za Vas. Već više od 30 godina koliko postojimo, naše stručno osoblje se trudi da svaku fotografiju uradi sa ljubavlju i da uvek napreduje, edukuje se i uzrasta oslanjajući se na prošlost, gledajući u budućnost, uživajući u novim dostignućima tehničkog napretka.

11 SAVETA ZA BOLJE FOTOGRAFIJE

objektiv

11 SAVETA ZA BOLJE FOTOGRAFIJE

Ako niste sigurni u svoje fotografsko umeće, mi smo Vam kroz kratak tekst pripremili 11 jednostavnih i praktičnih saveta, kako biste unapredili kvalitet svojih fotografija i bili njima zadovoljniji.

 1. PROVERITE SVETLA:
  Pre nego što fotografišete, prvo ispitajte odakle svetla dolaze i iskoristite ih kao svoju prednost. Obavezno koristite blic u zatvorenom prostoru ili u kontra svetlu i hladu, kako bi osobe koje fotografišete imale dovoljno osvetljeno lice.
 2. ISO:
  Preporučljiva osetljivost na aparatu nije ista za različite uslove fotografisanja i analogno tome treba obratiti pažnju da je potrebna manja ISO vrednost ukoliko je fotografija dovoljno osvetljena (npr. po sunčanom danu), a veća ukoliko to nije slučaj (npr. noću). Nemojte zaboraviti da povećanjem ISO vrednosti povećavate i veličinu piksela na fotografiji.
 3. USPORITE:
  Uzmite dovoljno vremena da ispitate šta se nalazi u Vašem vidnom polju pre nego što pritisnete prekidač. Kako ćete ukomponovati kadar? Koja količina svetla je potrebna? Prvo razmislite o odgovorima na ova pitanja, pa tek onda pritisnite prekidač.
 4. POGLEDAJTE FOTOGRAFIJU:
  Prednost digitalnih foto-aparata (i mobilnih telefona) se ogleda pre svega u mogućnosti da odmah pogledate šta ste napravili. Ukoliko niste zadovoljni fotografijom, imate mogućnost da se odmah ispravite.
 5. BUDITE SVESNI POZADINE:
  Šta se nalazi u Vašem kadru? Vrlo često prenatrpana pozadina skreće pažnju sa odličnih fotografija. Zato, prilikom fotografisanja, slobodno zamolite Vaše prijatelje ili porodicu da se premeste na drugu stranu ukoliko procenite da će pozadina i celokupna fotografija izgledati bolje.
 6. ČUVAJTE ORIGINALNE FOTOGRAFIJE:
  Savremena tehnologija omogućava Vam da samostalno možete kropovati fotografije, ali činite to samo uz čuvanje i originala, jer prilikom izrade fotografija, nestandardni formati i kropovane fotografije moraju dodatno da se kropuju ili mora da im se dodaje beli ram, kako bi se dopunila razlika u proporciji formata. Zato Vam preporučujemo da nam uvek za izradu donosite originalne fajlove.
 7. PROVERITE REZOLUCIJU:
  Uvek podesite maksimalnu rezoluciju koju Vaš foto-aparat (ili mobilni telefon) omogućava, kako bi Vaše fotografije bile što boljeg kvaliteta.
 8. PROVERITE BATERIJU I KARTICU:
  Prilikom polaska na fotografisanje, pre svega proverite da li je baterija u Vašem foto-aparatu puna i da li imate dovoljno memorije na Vašoj memorijskoj kartice, kako ne biste imali neprijatnosti prilikom fotografisanja Vama važnog događaja.
 9. REDOVNO ČISTITE OBJEKTIV:
  Obavezno povremeno proverite da li je čist objektiv na Vašem foto-aparatu, kako kasnije ne biste imali neprijatno iznenađenje kada budete kod kuće listali fotografije.
 10. SNIMAJTE FOTOGRAFIJE U JPG FORMATU SA RGB KOLORNIM MODOM:
  Fotografske mašine su podešene isključivo za izradu fotografija koje su sačuvane u "jpg" formatu, i RGB kolornom modu. Zato Vas molimo da Vaše fotografije koje planirate da radite čuvate sa ovim podešavanjima.
 11. PROČITAJTE UPUSTVO ZA UPOTREBU VAŠEG FOTO-APARATA:
  Najbolji način da upoznate vaš foto-aparat jeste da pročitate upustvo, jer svaki uređaj je drugačiji, a čitanjem uputstva se bolje upoznajete sa svim performansama koje on pruža.

SREĆNO I FOTOGRAFIŠITE!