fotografija i fotografije

Fotografije i saveti za njihovo unapređenje

Ako niste sigurni u svoje fotografsko umeće i želeli biste da u buduće imate bolje fotografije, mi smo Vam kroz kratak tekst izdvojili koji su to saveti za jednostavno i praktično unapređenje kvaliteta, kako biste bili njima zadovoljniji.

 1. PROVERITE SVETLA:

  Pre nego što fotografišete, prvo ispitajte odakle svetla dolaze i iskoristite ih kao svoju prednost. Obavezno koristite blic u zatvorenom prostoru ili u kontra svetlu i hladu, kako bi osobe koje fotografišete imale dovoljno osvetljeno lice.

 2. ISO:

  Preporučljiva osetljivost na aparatu nije ista za različite uslove fotografisanja i analogno tome treba obratiti pažnju da je potrebna manja ISO vrednost ukoliko je fotografija dovoljno osvetljena (npr. po sunčanom danu), a veća ukoliko to nije slučaj (npr. noću). Nemojte zaboraviti da povećanjem ISO vrednosti povećavate i veličinu piksela na fotografiji.

 3. USPORITE, FOTOGRAFIJA PODRAZUMEVA PROMIŠLJANJE:

  Uzmite dovoljno vremena da ispitate šta se nalazi u Vašem vidnom polju pre nego što pritisnete prekidač. Kako ćete ukomponovati kadar? Koja količina svetla je potrebna? Prvo razmislite o odgovorima na ova pitanja, pa tek onda pritisnite prekidač.

 4. POGLEDAJTE FOTOGRAFIJU:

  Prednost digitalnih foto-aparata (i mobilnih telefona) se ogleda pre svega u mogućnosti da odmah pogledate šta ste napravili. Ukoliko niste zadovoljni fotografijom, imate mogućnost da se odmah ispravite.

 5. BUDITE SVESNI POZADINE:

  Šta se nalazi u Vašem kadru? Vrlo često prenatrpana pozadina skreće pažnju sa odličnih fotografija. Zato, prilikom fotografisanja, slobodno zamolite Vaše prijatelje ili porodicu da se premeste na drugu stranu ukoliko procenite da će pozadina i celokupna fotografija izgledati bolje.

 6. ČUVAJTE ORIGINALNE FOTOGRAFIJE:

  Savremena tehnologija omogućava Vam da samostalno možete kropovati fotografije, ali činite to samo uz čuvanje i originala, jer prilikom izrade fotografija, nestandardni formati i kropovane fotografije moraju dodatno da se kropuju ili mora da im se dodaje beli ram, kako bi se dopunila razlika u proporciji formata. Zato Vam preporučujemo da nam uvek za izradu donosite originalne fajlove.

 7. PROVERITE REZOLUCIJU:

  Uvek podesite maksimalnu rezoluciju koju Vaš foto-aparat (ili mobilni telefon) omogućava, kako bi Vaše fotografije bile što boljeg kvaliteta.

 8. PROVERITE BATERIJU I KARTICU:

  Prilikom polaska na fotografisanje, pre svega proverite da li je baterija u Vašem foto-aparatu puna i da li imate dovoljno memorije na Vašoj memorijskoj kartice, kako ne biste imali neprijatnosti prilikom fotografisanja Vama važnog događaja.

 9. REDOVNO ČISTITE OBJEKTIV:

  Obavezno povremeno proverite da li je čist objektiv na Vašem foto-aparatu, kako kasnije ne biste imali neprijatno iznenađenje kada budete kod kuće listali fotografije.

 10. SNIMAJTE FOTOGRAFIJE U JPG FORMATU SA RGB KOLORNIM MODOM:

  Fotografske mašine su podešene isključivo za izradu fotografija koje su sačuvane u „jpg“ formatu, i RGB kolornom modu. Zato Vas molimo da Vaše fotografije koje planirate da radite čuvate sa ovim podešavanjima.

 11. PROČITAJTE UPUSTVO ZA UPOTREBU VAŠEG FOTO-APARATA:

  Najbolji način da upoznate vaš foto-aparat jeste da pročitate upustvo, jer svaki uređaj je drugačiji, a čitanjem uputstva se bolje upoznajete sa svim performansama koje on pruža.

error: Content is protected !!